home button

. Zeven Ingrediënten voor een Ontspannen Leven

 
 
 

Wat een mooie synchroniciteit. Vandaag is het volle maan én is de lente op haar hoogste punt. Dat laatste zal niet iedereen zo ervaren, omdat de meesten van ons geleerd hebben dat de lente vandaag begint.

 

Sinds ik me meer bezig ben gaan houden met de golfbewegingen in het jaar, voelt het voor mij veel natuurlijker om deze dag als lentehoogtepunt te beschouwen. Dat past ook bij wat de natuur ons laat zien. Ieder seizoen heeft een golfbeweging, een opgaande, een hoogtepunt en een neergaande beweging.

 

Op 21 juni, als de zon op zijn hoogste punt staat, is de zomer op haar hoogtepunt. Daarna begint de neergaande beweging van de zon en is hij op 21 december, het midden van de winter, op zijn laagste punt. Heel gek, dat wij dat anders leren.

 

Kijk maar om je heen buiten. De natuur is al weken aan het ontwaken.

 

De lente gaat over zaaien, nieuwe kiemen, wortelen, verzorgen, belofte, snoeien, koesteren, teerheid, moed. De warmte en de kou wisselen elkaar af, het licht neemt steeds meer plaats in. 

 

Dat kun je ook op jezelf betrekken:

  • Wat heb je gezaaid of wil je nog zaaien in jouw leven?

  • Welke kiemen hebben zich al aangediend en mag je koesteren en verzorgen?

  • Waar kun je nog wat meer wortelen?

  • Wat mag er gesnoeid worden, zodat er ruimte komt waar de nieuwe kiemen zich in kunnen ontwikkelen?

 

In de maancyclus van deze maand werk ik met ontspanning van het ego.

 

Dat is iets wat het ego niet vanuit zichzelf doet. Het ego wil controle, sturing, voelt zich afgesneden van het grote geheel en is ervan overtuigd dat hij/zij het zelf moet doen. Dat geeft heel veel stress en spanning.

 

De wens om het ego, mijn ego, te ontspannen, komt uit een diepere bron. Uit mijn ziel, mijn wezen.

 

Onze ziel is verbonden met het grote geheel, met de stroom van het leven. Het gaat over wie wij werkelijk zijn: spirituele wezens met een menselijke ervaring. En wij ontwikkelen ons aan deze ervaring.

 

Hoe meer ruimte we onze wezenlijke kern kunnen geven, om zich voluit te laten zien en bij te dragen aan de wereld, hoe meer we het leven leiden in verbinding met alles wat is. En hoe gemakkelijker alles gaat.

 

Het leren ontspannen van ons ego is een prachtige ontwikkelingskans. Dat is niet per se gemakkelijk. Maar het brengt je naar leven in liefde in plaats van leven vanuit angst. Zeg nou zelf, wie wil dat niet?

 

Ons ego is gebouwd op angst. Dat is hoe het gaat. Het gebeurt ons allemaal. Het is een gegeven in het leven. We ontwikkelen allerlei gewoontes en strategieën om overeind te blijven en ons aan vast te houden. Want dan voelt het ego zich veilig. Het zijn vaak dingen die we vroeger nodig hebben gehad, maar die we blijven doen, ook al is de aanleiding al lang verdwenen.

 

Je voelt misschien wel dat het enorm veel energie vraagt om al die gewoontes, strategieën, controles, enzovoorts in stand te houden. 

 

Het mooie is, dat je daar niet in hoeft te blijven zitten. Dat je die energie weer beschikbaar kunt maken voor jezelf. Je kunt kiezen om het anders te doen.

 

En daar kun je nu mee beginnen.

 

Eén van de eerste stappen die je kunnen helpen bij het ontspannen en doorzien van je ego-patronen, is wakkerheid in het hier en nu. Je hebt je innerlijke waarnemer nodig om te kunnen zien wat je doet, hoe je reageert.

 

Die innerlijke waarnemer kun je ontwikkelen door allerlei aandachtsoefeningen. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Kleuren, greinen met kleurpotloden zonder dat je grenzen of vormen maakt en voelen wat dat met je doet. Wat voel je in je lijf? Welke gedachten komen op? Wat voor emoties zijn er?

  • Het aandachtig volgen van je ademhaling. Alleen maar waarnemen.

  • Het waarnemen van sensaties in je lichaam, bijvoorbeeld aan de hand van een bodyscan.

 

Het is een bijzondere ontdekkingstocht om het ego bewust meer naar de achtergrond te laten bewegen. Ik kom bijvoorbeeld ook paradoxale dingen tegen in dit proces.

 

Als je met nieuwsgierigheid naar dit soort dingen kunt kijken, dan zet je steeds weer stapjes in je eigen ontwikkeling. Dan komt er steeds meer ruimte voor de natuurlijke stroom en de intuïtieve kant van het leven. Dat vind ik prachtig.

 

In de Facebookgroep Intuïtief Leven kun je dit proces verder volgen. Ik deel daar meer bespiegelingen, tips en ervaringen met betrekking tot dit thema en uiteraard kun je ook je eigen ervaringen delen.

 

Heb je geen Facebook en wil je dit thema wel volgen, schrijf je dan in voor de emails met Updates Intuïtief Leven.

 

 


Elke twee weken inspirerende artikelen rechtstreeks in je inbox?

Schrijf je hieronder in voor het gratis eZine Intuïtief Leven