home button

. Zeven Ingrediënten voor een Ontspannen Leven

 
 
 

We kennen het allemaal.

 

Dat we willen bepalen hoe de dingen gaan in ons leven. We organiseren, structureren, maken afspraken en regels. En zo proberen we allerlei dingen onder controle te houden.

 

Laten we die controle eens wat nader onderzoeken.

 

Wat voor beweging is het? Wat voor energie gaat er van controle uit?

Als ik me daar mee verbind, dan komen er woorden op als grenzen, remming, beperkend, beklemmend, sturend, veiligheid, zekerheid.

 

De energie die erbij hoort heeft iets duwends, iets drukkends. Niet fijn.

 

Onder de behoefte om te controleren of controle uit te oefenen, zit vaak angst. Angst dat het niet goed gaat als je de touwtjes laat vieren. Angst dat dingen uit de hand lopen. Angst voor het onbekende. Onzekerheid. 

 

Waar we vaak niet bij stilstaan, is dat we eigenlijke nooit weten hoe het volgende moment eruit ziet. Of de volgende dag. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. En doorgaans gaan dingen nooit precies zoals we ons voorstellen.

 

Voortdurende verandering is de enige constante in het leven.

 

Controle uitoefenen kost ook enorm veel energie. Energie die je anders kunt gebruiken als je vanuit een ander perspectief, met een andere blik en intentie gaat leven.

 

De andere kant van de controle-medaille is overgave. Overgave en vertrouwen.

 

Als je je kunt overgeven aan de stroom van het leven – en dat kun je leren – dan zul je ontdekken dat er een dragende kracht is. Een dragende energie, stroom, die er altijd is. Een oneindigheid waar je in kunt rusten en op kunt vertrouwen. De stroom die alles in de natuur laat gebeuren en waar wij onderdeel van zijn.

 

Je vindt deze dragende kracht als je de weg naar binnen gaat. Naar jouw innerlijke ruimte. En als je op die weg de dingen tegemoet treedt, die je daar tegenkomt. 

 

Ik zeg niet dat het een gemakkelijke of snelle weg is. Maar het is wel de meest verrijkende, bevrijdende en prachtige weg die je in je leven kunt gaan.

 

Het oefenen van overgave is voor mij een beweging die voelt als innerlijk achteruit bewegen, totdat ik mijn basis voel. Dat is iets wat ik in de loop van de tijd heb geleerd. Er is een tijd geweest, dat ik die basis helemaal niet voelde.

 

Vanuit deze basis kan ik mij openstellen voor dat wat er naar mij toe komt.

 

Het vraagt bereidheid om het anders te gaan doen dan je altijd gedaan hebt. Om je conditioneringen en innerlijke patronen onder de loep te nemen en ermee aan het werk te gaan, zodat ze kunnen verzachten en uiteindelijk oplossen.

 

Wil jij een eerste stap zetten op deze weg?
Kijk dat eens bij mijn online programma Luisteren naar je Innerlijke Stem.

 

 


Elke twee weken inspirerende artikelen rechtstreeks in je inbox?

Schrijf je hieronder in voor het gratis eZine Intuïtief Leven